PAT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HONLAPJA

Kedves látogató! Szeretettel köszöntünk Pat honlapján! A községről és a csatornázási munkálatokról informálódhat.

pat_honlap_tajekoztato.jpgTájékoztatónkban röviden ismertetjük a csatornahálózatra történő csatlakozás módját, feltételeit valamint a csatorna használattal kapcsolatos néhány fontos információt.

Új csatornamű építése során a kivitelező a gerincvezeték építésével egyidőben az ingatlan bekötővezetékét is elkészíti. A bekötővezeték az ingatlan telekhatárától befelé legfeljebb 1 m-rel, úgynevezett tisztítóidommal végződik. A tisztítóidom utca felőli csatlakozási pontja jelenti a csatornaszolgáltatás határát. Az utcai gerincvezetékek és a bekötővezetékek szolgáltatási határig terjedő szakaszainak üzemeltetése, a szolgáltatással kapcsolatos teendők ellátása a szolgáltató, Délzalai Víz - és Csatornamű ZRt. feladata.

A szolgáltatási határtól az ingatlan felé eső szakasz -/gyakorlatilag a kivitelező által megépített tisztítóidom és a házi szennyvízcsatorna hálózat/ kiépítése, működtetése illetve, ezen szakaszon keletkező üzemzavar elhárítása a tulajdonos feladata. A közüzemi csatornahálózathoz, gyakorlatban az ingatlan bekötővezetékének tisztítóidomához az ingatlan tulajdonosa, szakember -/vízvezeték szerelő, csőszerelő/- segítségével, az alább leírt feltételek betartása mellett csatlakoztathatja az ingatlan házi szennyvízvezetékét: Az ingatlanok területén eddig üzemelő szikkasztógödröket, szennyvíztárolókat le kell választani, ki kell iktatni a házi szennyvízhálózatból. A tisztítóidomhoz való csatlakozás, az idom alján az ingatlan felőli oldalon, jelenleg 160 mm átmérőjű zárósapkával lezárt, tokos csővéghez történhet, gyári idommal, gumigyűrűs tömítéssel. A tisztítóidom a KGEM csőrendszer idomaiból készült, a csatlakozóidom a kereskedelemben beszerezhető.

Az ingatlan udvarán megépülő házi szennyvízcsatorna hálózatot szintén KGEM csőből, szakember közreműködésével célszerű megépíteni. Nem alkalmazható beton, azbesztcement, KPE, acél csőanyag.

Abban az esetben, ha a házi szennyvízvezeték 110 mm átmérőjű KGEM csőből épül, a tisztítóidomhoz történő csatlakozás KG-R 160/110 elnevezésű szűkítőidommal elkészíthető. Nagyon fontos, hogy ez a csatlakozás a fent leírt módon készüljön, más házilagosan barkácsolt megoldás, nem elfogadható! Fontos még, hogy a házi szennyvízvezeték tökéletesen tömített csővezetékként épüljön, gumigyűrűs tömítésű kötéssel. Nem megengedett PVC csövek toldása melegítéssel, ragasztással. A házi szennyvízcsatorna hálózat tisztíthatósága érdekében, javasoljuk annak iránytöréseihez tisztítóidomok, építését.

A lefektetett házi szennyvízcsatorna hálózatot nyílt árkos állapotban társaságunkkal ingyenes szakfelügyelet keretében le kell ellenőriztetni.  A fogyasztó a közcsatornára való rákötés szándékát a munkák megkezdése előtt köteles bejelenteni a szolgáltató, Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. nagykanizsai szennyvízelvezetési üzemvezetőségén.

Az üzemvezetőség dolgozói egyeztetett időpontban a helyszínen, teljes hosszban nyitott munkaárokban, szemrevételezéssel ellenőrzik a megépült házi hálózatot. Az ellenőrzést valamint a rákötés megtörténtét jegyzőkönyvben rögzítik, majd ezt tájékoztatásul megküldik a Polgármesteri Hivatalnak, valamint a vízmű fogyasztói irodájának. A fogyasztói iroda az új szolgáltatási szerződést, 30 napon belül postán megküldi a fogyasztó részére.

Abban az esetben, ha a rákötést a fogyasztó nem jelenti be és ennek meglétét a szolgáltató fedezi fel, a szolgáltató szabálysértési eljárást kezdeményez a Polgármesteri Hivatalnál, valamint a rákötés időpontjának, a csatornaszolgáltatás igénybevételének kezdetéül a gerincvezeték üzembe helyezésének időpontját tekinti.

A csatornahálózat zavartalan üzeme érdekében a szolgáltató kéri a csatornaszolgáltatást igénybe vevőket, hogy fordítsanak figyelmet a csatornamű rendeltetésszerű használatára. A közcsatornába csak házi szennyvíz vezethető be, ami a lakosság ivó-és háztartási, valamint az intézmények és üzemek szociális célú vízhasználatából származó szennyvizeket jelenti.

Tilos a csatornába csapadékvizet, talajvizet, járművek mosásából származó szennyvizet, hígtrágyát, trágyalevet, olajokat, zsírokat, tűz- és robbanásveszélyes anyagokat bevezetni!

A csatornadugulások előfordulásának kiküszöbölése érdekében tartózkodjanak mosogatórongy, szivacs, felmosórongy, műanyag zacskó és egyéb szilárd anyagok csatornába dobásától.

Kérjük Önöket, hogy minél többen vegyék igénybe a csatornaszolgáltatást, hisz ezzel hozzájárulnak az elkészült hálózat és tisztítótelep sikeres próbaüzemének lefolytatásához, valamint nagymértékben csökkentik közvetlen lakókörnyezetük szennyezését

infoblokk3_erfa.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 14
Heti: 107
Havi: 19
Össz.: 53 476

Látogatottság növelés
Oldal: Csatornázás - tájékoztató
PAT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HONLAPJA - © 2008 - 2024 - patkozseg.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »